Cum si cand s-a inventat tenisul

Jocurile folosind o minge si o racheta au fost jucate de numeroase civilizatii care dateaza inca din vremea neoliticului. Ruinele din Mesoamerica indica un loc deosebit de important pentru jocurile cu mingea in mai multe culturi.

Exista, de asemenea, dovezi ca grecii antici, romanii si egiptenii au jucat o versiune a unui joc care semana cu tenisul. Cu toate acestea, tenisul de curte (numit si tenis real si tenis regal in Marea Britanie si Australia) isi datoreaza inceputurile unui joc de care se bucurau calugarii francezi inca din secolul al XI-lea.

Inceputurile tenisului modern

Calugarii au jucat jocul francez de paume (insemnand „palma”) pe un teren. In loc de racheta, acestia loveau mingea cu mana.

In cele din urma, Paume a evoluat in jeu de paume (jocul palmei) in care au fost folosite rachete. Pana in anul 1500, au fost dezvoltate rachete construite din rame de lemn si siruri de intestin, precum si bile din pluta si piele, iar jocul s-a raspandit in Anglia.

Aici au existat pana la 1.800 de terenuri interioare. Atat Henric al VII-lea cat si Henric al VIII-lea au fost mari fani

Chiar si cu popularitatea sa din ce in ce mai mare, tenisul pe vremea lui Henry VIII a fost un sport foarte diferit fata de versiunea de azi a jocului. Jucat exclusiv in interior, jocul consta in lovirea unei mingi intr-o deschidere cufundata in acoperisul unei case de tenis lungi si inguste.

Plasa era inalta de cinci metri la fiecare capat si trei metri inaltime in centru.

Tenis in aer liber

Pana in anii 1700, popularitatea jocului a scazut serios. Dar acest lucru s-a schimbat dramatic odata cu inventia cauciucului vulcanizat in 1850.

Noile mingi de cauciuc dur au revolutionat sportul, facand posibil ca tenisul sa fie adaptat la un joc in aer liber, jucat pe iarba.

In 1873, maiorul londonez Walter Wingfield a inventat un joc pe care l-a numit Sphairistikè (joc de minge). Jucat pe un teren in forma de clepsidra, jocul lui Wingfield a creat senzatie in Europa, Statele Unite si chiar in China. Este sursa de inspiratie din care a evoluat tenisul, asa cum il stim astazi.

Cand jocul a fost adoptat de cluburi de crochet care aveau acri de peluze ingrijite, forma de clepsidra a facut loc unei curti mai lungi, dreptunghiulare.

In 1877, fostul All England Croquet Club a organizat primul turneu de tenis la Wimbledon. Regulile acestui turneu au stabilit standardul tenisului de azi – cu unele diferente notabile: serviciul a fost diferit, iar femeile nu au fost lasate sa joace in turneu pana in 1884.

Scor de tenis

Scor de tenis

Nimeni nu este sigur de unde a rezultat scorul de tenis – love, 15, 30, 40, deuce. Dar majoritatea surselor spun ca acesta a fost inventat in Franta.

O teorie pentru originea sistemului cu 60 de puncte este ca se bazeaza pur si simplu pe numarul 60, care a avut conotatii pozitive in numerologia medievala. 60-ul a fost impartit apoi in patru segmente.

Explicatia mai populara este aceea ca scorul a fost inventat pentru a se potrivi cu chipul unui ceas cu scorul acordat in sferturile de ora: 15, 30, 45 (scurtat la francezi pentru 40). Nu a fost necesar sa fie folosit 60, deoarece atingerea orei insemna ca jocul s-a terminat.

Unii spun ca termenul dragoste (love) provine din cuvantul francez l’oeuf sau ou, simbol pentru nimic, ca un ou de gasca.

Evolutia tinutelor de tenis

Poate ca cel mai vizibil mod in care a evoluat tenisul are legatura cu tinuta jocului.

La sfarsitul secolului al XIX-lea, jucatorii de sex masculin purtau palarii si cravate. Femeile purtau o versiune de imbracaminte de strada care includea de fapt corsete si busturi.

In anii 1890, un cod vestimentar strict a fost adoptat, potrivit caruia imbracamintea de tenis trebuie sa fie exclusiv de culoare alba (cu exceptia unor nuante de accent).

Traditia hainelor de culoare alba a durat pana in secolul XX. Initial, jocul de tenis era pentru bogati. Imbracamintea alba, desi este practica, deoarece tinde sa fie mai rece, a trebuit sa fie spalata cu vigoare, deci nu era o optiune viabila pentru majoritatea oamenilor din clasa muncitoare.

Aparitia tehnologiei moderne, in special masina de spalat, a facut ca jocul sa fie mai accesibil pentru clasa de mijloc.

In anii ’60, in timp ce regulile societatii erau mai lejere, haine din ce in ce mai colorate au inceput sa-si croiasca drum pe terenurile de tenis. Raman cateva turnee, cum ar fi Wimbledon-ul, unde hainele de culoare alba sunt inca obligatorii pentru jocul de tenis.

Lasă un comentariu