Cand s-a disputat primul meci de fotbal

Fotbalul este cu siguranta unul dintre cele mai iubite sporturi din lume la ora actuala. Pe langa povestile care se scriu aproape zilnic despre acesta, exista si povesti care s-au scris cu mult timp inainte si care au fost uitate de cei mai multi dintre noi.

E important sa ni le reamintim din cand in cand. Din acest motiv, astazi voi vorbi despre primele echipe si despre primul meci de fotbal din istorie.

De asemenea, voi trece in revista si primele meciuri de fotbal internationale si din Romania.

Primele echipe de fotbal

Primele echipe de fotbal

Exista numeroase dovezi arheologice si nu numai care atesta faptul ca fotbalul era un sport practicat inca din antichitate. Insa cel mai probabil intr-o forma mult diferita de cea din prezent.

Acesta era practicat chiar si in Evul Mediu, insa bazele fotbalului actual se pare ca au fost puse in Anglia, la mijlocul secolului XIX.

Sheffield FC este considerata prima echipa de fotbal din istorie deoarece este prima inregistrata oficial. A fost infiintata in octombrie 1857, iar in anii ce au urmat au mai fost inregistrate si alte echipe in Anglia, precum:

  • Hallam FC (1860)
  • Stoke City FC (1863)
  • Nottingham Forest FC (1865)
  • Sheffield Wendsday FC (1867)

Cand s-a disputat primul meci de fotbal din istorie

Primul meci de fotbal care s-a disputat dupa reguli clare, s-a jucat pe 26 decembrie 1860, intre doua echipe ale orasului Sheffield, Hallam FC si Sheffield FC, chiar de Boxing Day. Acesta este considerat primul meci de fotbal din istorie.

Exista insa persoane care au contestat si contesta acest fapt.

Partida s-a disputat pe terenul celor de la Hallam de la Sandygate Lane din Sheffield. Primul meci de fotbal din istorie a fost castigat cu 2 la 0 de Sheffield FC. Acesta s-a jucat dupa un set de reguli cunoscute drept Sheffield Rules.

Codul de reguli dupa care s-a jucat primul meci de fotbal din lume a fost elaborat de Nathaniel Creswick si William Prest, fondatorii clubului Sheffield FC.

In el au fost stranse cele mai importante reguli dupa care se disputau meciurile de fotbal intre amatorii adunati oarecum ad-hoc pe terenurile din preajma orasului Sheffield. In final, codul a fost acceptat de membrii clubului Sheffield FC pe 21 octombrie.

Regulile din acest cod au stat ulterior la baza regulamentului dupa care s-au jucat meciurile organizate de Federatia Engleza de Fotbal.

Primul meci de fotbal s-a jucat dupa reguli care se aplica si astazi in meciuri. Printre acestea se numara loviturile de la colt si aruncarile de la marginea terenului.

Cand s-a jucat primul meci de fotbal international

Primul meci de fobal intre doua tari s-a jucat in 1872 intre Anglia si Scotia, pe 30 noiembrie. Partida s-a terminat la egalitate, 0-0, si s-a disputat pe terenul Hamilton Crescent, Patrick, vestul Scotiei.

In prezent, acesta este un teren de cricket cu o capacitate de 4.000 de locuri.

Stadionul a fost plin la meciul respectiv, iar acesta a gazduit si urmatoarele doua meciuri internationale dintre cele doua tari, din 1874 si 1876, inainte de a se muta pe Hampden Park.

Cand s-a jucat primul meci de fotbal din Romania

Cand s-a jucat primul meci de fotbal din Romania

Potrivit unei cronici a publicatiei Din lumea sporturilor, primul meci de fotbal din Romania s-a jucat in 1890, dupa ce doctorul stomatolog Iuliu Weiner si-a terminat studiile in Anglia si s-a intors acasa cu o minge de fotbal si cu un regulament scris pe hartie.

Meciul s-a jucat pe un teren improvizat din apropierea Soselei Kiseleff din Bucuresti, intre mai multi muncitori germani si englezi care munceau in industria textila si petroliera din Romania.

Exista surse care spun lucruri contrare legate de disputarea primului meci de fotbal din Romania. S-a crezut o perioada ca primul meci s-a jucat la Arad, in 1888.

Exista pareri potrivit carora primul meci s-ar fi jucat in Timisoara pe 25 iunie 1899, intre elevii claselor a VI-a si a VII-a de la Liceul Piarist. Acesta s-ar fi jucat dupa reguli moderne, iar spectatorii ar fi platit bani pentru a il vedea.

In concluzie, asupra datei disputarii primului meci de fotbal din Romania planeaza cateva semne de intrebare.

In ceea ce priveste disputarea primului meci international de fotbal intre doua echipe de club si primului meci intre doua tari lucrurile sunt cat se poate de clare. Acestea au avut loc in  1860, respectiv 1872.

Lasă un comentariu